Lekbak

Drie tips bij aankoop van lekbakken

Lekbakken zijn speciale bakken die gelekte vloeibare stoffen opvangen, zodat bodemverontreiniging voorkomen kan worden. Lees hier onze drie tips bij aanschaf van lekbakken.

Tip 1: Bepaal of u een lekbak nodig heeft

Het gebruik van een lekbak is verplicht als u gevaarlijke vloeistoffen opslaat. Door de regels te volgen kunt u onnodige risico’s verkleinen, bodemverontreiniging voorkomen en een veilige werkomgeving creëren. Als de opslag van gevaarlijke vloeistoffen niet in orde is, kan er een kettingreactie ontstaan die uiteindelijk kan zorgen voor calamiteiten.

Tip 2: Bepaal de juiste opvangcapaciteit

  • Opslagplaatsen gelegen binnen beschermde zone of waterwinningsgebied: In deze zone moet u een volledig opvangvolume voorzien voor alle gevaarlijke stoffen, dat wil zeggen 100% van de totale hoeveelheid opgeslagen stoffen.
  • Opslagplaatsen gelegen buiten beschermde zone of waterwinningsgebied: In deze zone moet u een opvangvolume voorzien van 10% van het totaalvolume dat u wenst te stockeren, maar met een minimale capaciteit gelijk aan 100% van het grootste recipiënt. Indien u P1- of P2-producten wilt stockeren, is dat 25% van het totaalvolume maar opnieuw met een minimale capaciteit gelijk aan 100% van het grootste recipiënt. Mits goedkeuring van bevoegde brandweer kan dit teruggebracht worden tot 10%.
  • Afhankelijk van de vloeistof kunnen er nog extra, specifieke regels gelden. Hierover leest u meer in de EMIS Navigator wetgeving leefmilieu, natuur en energie, artikel 5.17.4.3.7.

Tip 3: Gebruik het juiste materiaal

Het is belangrijk dat de lekbak bestand is tegen de bijtende werking van het product die u opslaat. De meeste lekbakken worden gemaakt van HDPE, PP kunststof of staal. HDPE en PE kunststof zijn stugge, sterke en waterafstotende kunststofsoorten. Ze zijn bestendig tegen chemische stoffen, zoals agressieve zuren en logen. Staal is bijvoorbeeld niet bestand tegen veel soorten zuur. Daarom is het belangrijk om bij het kopen van lekbakken goed op het soort materiaal te letten.

Contact

Vraag een offerte op voor de lekbak van uw keuze.